Näin rakennat uuden talon

Talon ostoprosessiin kuuluu paljon asioita, jotka tulee päättää. Olemme keränneet tänne kaikki päätökset, jotka tulee tehdä, kun olet ostamassa uuden Fiskarhedenvillan-talon.

1.

Tapaa Fiskarhedenvillanin edustaja

Ensimmäinen askel kohti uutta taloa on tavata edustajamme ja käydä läpi suunnitelmasi. Jos sinulla on jo tontti, ota tonttikartta mukaan tapaamiseen. Tapaaminen ei velvoita sinua mihinkään.

Valmistaudu tapaamiseen kirjaamalla toiveita ja kysymyksiä tulevasta talosta ja rakennusprojektista. Olemme kiinnostuneita, miten asut tällä hetkellä, muuttajien määrästä, minkä tyylisestä talosta haaveilet ja mitä odotat tulevalta kodiltasi.

Olemme kiinnostuneita omista toiveistasi, jotta voimme tehdä sinulle mahdollisimman hyvän ehdotuksen.

Tämän jälkeen voimme jatkaa katsomalla talomalleja ja lisävalintoja sekä valmistautua pankkitapaamiseen.

2.

Tontti ja talon valitseminen

Tontti vaikuttaa paljon talovalintaan. Jos tonttisi sijaitsee kaavoitetulla alueella, kunnan kaava määrittää tarkasti mitä saa – ja mitä ei saa rakentaa. Tämän takia tapaaminen tontillasi on tärkeätä suunnittelun kannalta. Saamme myös hyvän kuvan siitä, mitä perustuksen rakentaminen tontille vaatii, mikä taas vaikuttaa olennaisesti talon kokonaishintaan. On usein hyvä konsultoida ammattilaista maanrakennusten ja perustuksien osalta, jotta saadaan varmistus, että talosi rakennetaan hyvälle pohjalle.

Muistilista tapaamiseen:
  • Jos sinulla on jo tontti,ota tonttikartta mukaan.
  • Mitkä ovat tarpeesi ja toiveesi  – mitä talossa pitää olla, jotta viihdyt?
  • Mitä kaikkea haluat tietää meiltä?
  • Kerää Taloni-kohtaan inspiraatiokuvia siitä, miltä tuleva talosi näyttäisi.
3.

Pankkitapaaminen

Tarvitset ensimmäiseen kokoukseen pankkisi kanssa tuotantokustannuslaskennan, jonka saat Fiskarhedenvillanin edustajalta. Pankki haluaa myös tietää enemmän tontista, jolle aiotte rakentaa, jotta pankki voi arvioida tulevalle kokonaisuudelle arvon. Kokonaisarvo, eli tontti ja valmis talo, vaikuttaa kuinka paljon lainaa pankki myöntää.

Lainakeskusteluissa pankki on myös kiinnostunut sinun ja perheesi tuloista, työpaikoista, missä ja miten kauan olette työskennelleet ja onko teillä jo muuta lainaa entuudesta (esim. opinto- ja autolaina), miten nyt asutte ja niin edelleen.

Pankin hyväksyessä lainahakemuksesi, sinulle myönnetään ”rakennuslaina”, joka kattaa talon rakentamiskulut. Kun talo on valmis, pankki määrittelee tontillesi ja talollesi uuden vakuusarvon. Tässä vaiheessa on hyvä käydä pankin kanssa läpi takaisinmaksusuunnitelma ja varautua mahdollisiin koron nousuihin.

Muistilista pankkitapaamiseen:
  • Fiskarhedenvillanin tuotantolaskelma
  • Ennakkoarvio tontin ja talon arvosta
  • Rakennuslaina
  • Lopullinen arvo tontille ja talolle
4.

Piirustukset rakennuslupapiirtäjältä

Kun ensimmäisen luonnos on piirretty yhdessä Fiskarhedenvillanin edustajan kanssa, se lähetetään Fiskarhedenvillanin rakennuslupapiirtäjälle. Rakennuslupapiirtäjän tehtävänä on optimoida pohjasuunnitelmaa ja varmistaa, että talo täyttää viranomaisten vaatimukset ja myös olemassa olevat rakennusvaatimukset. Piirustukset täydennetään energialaskelmalla ja näitä käytetään rakennuslupaa hakiessa.

Rakennuslupapiirtäjän tehtävänä on myös tarkistaa, että suunnitelma ja piirustukset noudattavat kunnan sääntöjä ja ohjeita. Esimerkiksi WC/kylpyhuoneen – ja keittiön koilla sekä ovien leveyksillä on merkitystä, jotta talo täyttää kunnan esteettömyysvaatimukset. Lisäksi tontista luodaan asemapiirros, johon talo ja mahdolliset lisärakennukset ovat sijoitettu. Tässä vaiheessa on vielä mahdollista tehdä muutoksia ja tarkennuksia. Kun kaikki muutokset on tehty ja hyväksytty, Fiskarhedenvillan leimaa piirustukset, jonka jälkeen on mahdollista hakea rakennuslupaa. Luvan saatua voidaan käynnistää rakentaminen.

Energialaskelma
Rakennuslupasuunnnitelmien yhteydessä laadimme aina talolle energialaskelman. Saat arvion siitä, kuinka paljon talosi kuluttaa energiaa ja mikä energialähde sopii taloosi. Arviossamme näet, kuinka monta kWh:a valitsemasi energianlähde vaatii lämmittämään talosi vuodessa, huomioiden tietenkin uuden kotisi olosuhteet ja ominaisuudet. Rakennuslupahakemus täydennetään energialaskelmalla.

5.

Rakennuslupahakemus

Rakennuslupahakemuksesi toimitetaan kunnallesi. Se koostuu yleensä lomakkeesta, jonka saat kunnalta ja jonka täytät ja palautat kunnalle talo- ja tonttipiirustuksien kanssa.

Kun kaikki asiakirjat on toimitettu kunnalle, kunta päättää lopullisesti saatko rakennusluvan vai tarvitaanko lupaan muutoksia tai täydennyksiä. Kun rakennuslupa on myönnetty, talosi tilataan ja toimitukselle varataan aika. Noin kuusi viikkoa ennen ensimmäistä toimitusta, kutsutaan tekninen kokous kasaan. Kokouksessa käsitellään käytännön asioita kuten maanrakennusta, perustusrakentamista ja paloturvallisuutta.

6.

Piirrä unelmiesi keittiö

Keittiö on kodin sydän ja olemme tästä täysin samaa mieltä. Monille perheille se on kodin keskeisin paikka, joka kokoaa koko perheen yhteen joka päivä. Keittiövaihtoehtoja on paljon, aina keittiökaapeista laitteisiin. Tärkeää on viihtyä huoneessa, jossa vietämme niin paljon aikaa elämästämme.

Saat avuksesi Fiskarhedenvillanin kettiöasiantuntijan, kun on keittiösuunnittelun vuoro. Ennen kuin keittiöasiantuntija piirtää keittiön, sinun on hyvä käydä läpi edustajasi kanssa tarpeesi ja toiveesi ja miten haluat, että keittiö yhdistyy muun talon tiloihin. Lähtökohtana suunnittelussa sinulla on vakio- ja valinnaisluettelo, josta voit valita mieluisat tuotteet. Keittiöasiantuntijamme käyttää 3D-ohjelmaa, jossa on helppo lisätä, poistaa ja muokata keittiötä. He ehdottavat, mikä toimii talossasi ja varmistavat samalla, että rakennussääntöjä noudatetaan. Käyttämämme ohjelma näyttää myös reaaliaikaiset kustannukset, joten näet, mitkä valinnat sopivat parhaiten lompakkoosi.

Kök i huset Björken
7.

Valmistus ja toimitus

Kun uuden talon piirustukset ovat valmiit, vuorossa on sisä- ja ulkopuolien viimeistelymateriaalit, kuten listat, ikkunat, ovet, kahvat ja räystäät. Vaihtoehtoja on moneen tyyliin ja kukkaroon ja meillä onkin tapana sanoa, että vain mielikuvitus asettaa rajat.

Näistä luomme tuotantoluettelon, joka yhdessä hyväksyttyjen piirustusten kanssa toimitetaan rakennesuunnitteluosastollemme.