Minkä tyylisen talon sinä haluat?

Talovalmistajat jakavat useimmiten talomallinsa moderneihin, klassisiin ja New England -tyylisiin taloihin. Joskus tyylikuvaus voi olla funkis tai minimalistinen.

Modernit talot

Moderneissa taloissa on avoin pohja ja useita elämiseen sopivia yhteisiä tiloja. Talon linjat ovat suorat ja isot ikkunaseinät tuovat tilaan paljon valoisuutta.

Talot poikkeavat perinteisistä ulkoa usein siten, että taloissa käytetään useampaa pintamateriaalia, kuten puuta ja rappausta. Katto on usein epäsymmetrinen. Ikkunoista puuttuvat näkyvät puitteet eikä talon julkisivuilla ole ylimääräisiä koristeita. Usein moderneissa puutaloissa laudoitus lyödään vaakaan tai ne rakennetaan kuin kivitalot.

Briljanten- ja Onyxen-talomallit ovat tyypillisiä moderneja taloja.

Klassiset talot

Klassisen tyylisille taloille on tunnusomaista pystypaneeli ja nurkkalaudat. Ulkopinnoissa on usein puukoristeita ja ikkunoissa on jakokarmi sekä näkyvät ikkunapuitteet. Klassisille taloille tyypilliset katot ovat satula- ja mansardikatot. Talot ovat symmetrisiä ja huonejako on selkeä.  Klassisissa taloissa on usein iso keittiö, johon mahtuu ruokapöytä.

Spoven ja Domherren ovat klassisia taloja.

Funkis- tai minimalistiset talot

Arkkitehtien mielikuva “funkistaloista” on 1930-luvun minimalistisen tyyliset talot. Toisaalta minimalistinen tyyli tai “uusi funkis” viittaa nykyaikana rakennettuihin funkistaloihin.

Funkistaloille on tyypillistä riisutut ja pelkistetyt julkisivut sekä pienin mahdollinen kattokulma. Pulpettikattoja näkyy myös tämän tyylisillä taloilla. Funkistaloissa ikkunat ovat symmetriset ja ikkunoiden läpi tuleva runsas valo tuo avaruutta ja tunnelmaa. Talot koostuvat useimmiten useammasta talorungosta, jotka yhdistetään epäsymmetrisesti ja julkisivu on tavallisesti slammattu tai pystypaneloitu kapealla puupaneelilla. Isot ikkunat ja parvekkeet ovat myös tyypillisiä.

Nordlys ja Atrium edustavat funkistaloja.

Sluttningshuset Nordlys

New England -tyyli

New England -tyyli hakee inspiraationsa Amerikan itärannikolta ja etelästä. Vaaleat vaakalaudoitetut ulkoseinät ja isot kauniit ikkunaluukulliset ikkunat ovat tyypillisiä. Sisäänkäynti on usein keskellä pitkää sivua ja iso terassi syleilee taloa. New England -taloissa on symmetrinen runko ja erittäin perinteinen kahden kerroksen pohjaratkaisu. Kulku yläkertaan on keskellä taloa ja alakerrassa on useimmiten iso keittiö, ruokasali, olohuone ja joskus myös kirjasto.

Falken jKungsörnen ovat New England -tyylisiä taloja.